Statestikker på Engelsk bulldog 2013-2023
Samlet antal fødte hunde pr. år: Antallet af registrerede fødsler topper i 2014 (190 hunde) og falder markant mod 2023 (58 hunde). Dette indikerer et generelt fald i antallet af registrerede engelske bulldogs over perioden.
Kønsfordeling: Der er en generel tendens til, at hanner ofte er lidt flere end tæver, men forskellen er ikke konstant og varierer år for år. Der er enkelte år (2014 og 2017), hvor tæverne er flest.
Tendenser over tid:
Tæver: Antallet af tæver topper i 2014 (109) og falder støt herefter til et lavpunkt i 2023 (25).
Hanner: Hannerne følger en lignende nedadgående tendens, dog med flere udsving, fra 2014 (81) til 2023 (33).
Største forskelle i kønsfordeling:
2013 havde den største forskel mellem tæver og hanner (61 tæver vs. 77 hanner, forskel på 16).
2014 var det mest tævedominerede år (109 tæver vs. 81 hanner).
2022 var det mest lige år med næsten samme antal tæver og hanner (56 tæver vs. 57 hanner).
Procentmæssig fordeling af køn:
For nogle år, f.eks. 2022, er kønsfordelingen næsten 50/50, mens andre år, som 2013, viser en mere markant skævhed mod hanner.
Mulige årsager kan være ændringer i opdrætterplaner, som ikke har resulteret i hvalpe endnu, opdrætter der stopper med at registrere hvalpe i hundeweb. Implementeringen af BOAS som avlskrav, der har ændret i antallet af avlsmateriale. BOAS statestikker vil også være at finde under RAS. En grund kan også være at opdrætter ikke kan sælge deres hvalpe og ikke har lyst til at lave et kuld mere eller andre bliver afskrækket til selv at lave et kuld.
En grund kan også være at der er så meget negativ omtale af racen, der gør at opdrættere fravælger at avle på gode, sunde racetypiske bulldogs.
Antal hvalpe pr. opdrætter 2013-2023
Diagrammet viser en opdeling af, hvor mange engelske bulldog-hvalpe der er blevet registreret af de 20 opdrættere, der har registreret flest hvalpe i perioden 2013-2023.
Den opdrætter med flest registrerede hvalpe er Bullystyle’s med 86 hvalpe. Arpege’s ligger på andenpladsen med 78 hvalpe.
Disse 2 opdrættere står for en betydelig del af de samlede hvalpe blandt de 20, hvilke indikere at disse 2 opdrættere har en stabil indflydelse på racens udvikling i Danmark.
De mindste registrerede hvalpe blandt de top 20 opdrættere er 23 hvalpe (registreret af både Lipenka og Tomhøjgård’s).
Resten af opdrætterne (nummer 3 til 20) har en relativt ensartet produktion af hvalpe, hvilket viser en bredere fordeling på tværs af mindre opdrættere.
Antal hvalpe og antal kuld pr. opdrætter (2013-2023)
Med det diagram, der viser antal kuld registreret af de 20 mest aktive opdrættere i perioden 2013-2023, kan vi kombinere og sammenligne informationerne fra de to diagrammer:
Observationer fra kulddiagrammet
Fordeling af kuld:
Bullystyle’s skiller sig igen ud som den mest aktive opdrætter med 19 kuld, hvilket stemmer overens med, at de også har flest registrerede hvalpe.
Joker Face’s og Arpege’s følger med henholdsvis 15 kuld, og begge er også blandt de opdrættere med flest hvalpe.
De mindst aktive opdrættere, som Nathja Jensen og Susanne Roupé, har hver 5 kuld.
Opdrættere med 5-9 kuld (de fleste i diagrammet) har også relativt få registrerede hvalpe.
Der er generelt en sammenhæng mellem antal kuld og antal hvalpe, men ikke alle opdrættere får lige mange hvalpe pr. kuld. F.eks. har Joker Face’s 15 kuld men relativt få hvalpe sammenlignet med Arpege’s, der har samme antal kuld.
Nogle opdrættere, som Bullystyle’s og Arpege’s, har en høj intensitet i avlen (flere kuld og større kuldstørrelser)
Det kunne være interessant at dykke ned i avlstævers stamtavler og se om der er der linjer der ligger flere reproduktions dygtige æg ned end andre?
Bullystyle’s er klart den mest aktive opdrætter både i antal hvalpe og kuld, hvilket gør dem til en vigtig spiller i racens udvikling i Danmark.
De mindre aktive opdrættere (5-6 kuld) har en mere begrænset indflydelse på racens samlede genpulje. Dog skal der også tages i betrækning, om nogle af opdrætterne importere avlsmateriale eller bruger flere forskellige avlsdyr, sådan at genpuljen ikke bliver indskrænket.
Vi skal fokusere positivt på de opdrættere der avler under DKK, da de bidrager til racens fremtid. Det er vigtigt at vi anerkender og støtter de opdrættere, der avler under DKK, ved at f.eks. henvise til de der har hvalpe ud eller som skal have hvalpe i fremtiden.
Dette viser en graf over engelske bulldog registeret i Dansk kennel klub pr år.
I alt fødte hvalpe: 1695
Hvalpe født med kennelmærke: 1199
Hvalpe født uden kennel mærke: 496
Der er 157 forskellige opdrætter
2024 er desværre heller ikke et år, hvor der er blevet registeret mange engelske bulldog hvalpe, 2024 kommer med i denne statestik når året er omme.